Berita

Rumah > Berita > Kandungan
Penukar haba Prestasi kritikal
May 26, 2017

The Heat Exchanger adalah salah satu peralatan proses yang paling penting dan digunakan secara meluas dalam industri, dan penukar haba memerlukan peraturan suhu tanpa mengira industri tertentu. Haba Exchangeres boleh digunakan untuk pemanasan atau penyejukan, bagaimanapun, dalam sektor industri, terutamanya di kilang-kilang dan loji penapisan, sebahagian besar daripada mereka digunakan untuk menyejukkan. Di bawah, sedikit pita semua orang mengambil melihat dengan lebih dekat apa yang mereka, mengapa mereka memerlukannya, bagaimana ia berfungsi, dan bagaimana ia dikelaskan.

Apa yang penukar haba industri?

Seperti namanya, penukar haba industri digunakan untuk memanaskan haba dari satu medium ke atau dari medium yang lain. Tujuan utama penukar haba adalah untuk unsur-unsur pemanasan atau komponen penyejukan. Dalam sektor industri, penyejukan adalah fungsi yang lebih umum untuk mengelakkan daripada pemanasan melampau peralatan atau bahan yang tidak menentu. Banyak jenis penukar haba mempunyai kelebihan dan kekurangan mereka sendiri, tetapi ini mempunyai yang paling sesuai untuk tujuan yang berbeza dan industri.

01 Mengapa anda memerlukan penukar haba?

Penukar haba mempunyai pelbagai aplikasi industri dan digunakan sebagai komponen untuk penghawa dingin dan sistem penyejukan atau sistem pemanasan. Banyak proses perindustrian memerlukan sejumlah haba berfungsi, tetapi biasanya perlu berhati-hati untuk mengelakkan menjadi terlalu panas. Di kilang, penukar haba yang diperlukan untuk menjaga jentera, bahan kimia, air, gas dan bahan-bahan lain pada suhu operasi yang selamat. Penukar haba juga boleh digunakan untuk menangkap dan memindahkan wap atau ekzos panas dari hasil sampingan dalam proses atau operasi, supaya stim atau haba boleh digunakan lebih baik di tempat lain, meningkatkan kecekapan dan menjimatkan dana kilang.

02 Bagaimanakah penukar haba berfungsi?

jenis penukar haba bekerja dalam cara yang berbeza, menggunakan perkiraan aliran yang berbeza, peralatan dan ciri-ciri reka bentuk. Satu ciri yang sama bagi semua penukar haba adalah bahawa ia digunakan untuk langsung atau tidak langsung mendedahkan media yang lebih panas untuk media sejuk untuk pertukaran haba. Ini biasanya dicapai dengan menggunakan satu set tiub yang terdapat di dalam sesuatu jenis sarung, peminat penukar haba, kondenser, tali pinggang, penyejuk, tiub tambahan dan saluran paip, dan lain-lain komponen dan peralatan untuk meningkatkan pemanasan dan penyejukan kecekapan atau aliran peningkatan.

Klasifikasi penukar haba

Biasanya dikelaskan mengikut salah satu daripada empat petunjuk:

Sifat proses pertukaran haba

Keadaan fizikal bendalir

Haba konfigurasi aliran penukar

Reka bentuk dan struktur penukar haba

04 Sifat proses pertukaran haba

Pertama penukar haba kaedah klasifikasi merujuk kepada sama ada bahan-bahan antara penukar haba adalah dalam hubungan secara langsung antara satu sama lain atau sama ada ia dipisahkan oleh halangan fizikal (contohnya, dinding mereka).

Direct Hubungi Penukar Haba - penukar haba Hubungan langsung membolehkan cecair panas dan sejuk untuk menghubungi antara satu sama lain secara langsung dalam tiub, dan bukannya bergantung kepada haba berseri atau perolakan. hubungan secara langsung adalah satu cara yang sangat berkesan pemanasan pemindahan kerana ia adalah dalam hubungan secara langsung, tetapi untuk hubungan secara langsung menggunakannya mestilah selamat atau membuat cecair dalam hubungan dengan satu sama lain. Kenalan penukar haba langsung boleh menjadi pilihan yang baik jika cecair panas dan sejuk adalah hanya perubahan suhu yang berbeza untuk cecair yang sama, atau jika campuran cecair sebahagian diingini atau yang tidak berkaitan proses perindustrian.

Tidak langsung Hubungi Heat Exchanger - The tidak langsung penukar kenalan haba menyimpan haba dan cecair sejuk dipisahkan secara fizikal antara satu sama lain. Tidak langsung penukar kenalan haba biasanya menyimpan cecair panas dan sejuk di set tiub yang berbeza, dan bukannya bergantung kepada tenaga sinaran dan perolakan untuk bertukar-tukar haba, biasanya untuk menghalang satu cecair daripada tercemar oleh cecair lain.

05 keadaan fizikal bendalir

Penukar haba juga boleh dikelaskan berdasarkan keadaan fizikal bendalir panas dan cecair sejuk. contoh:

Cecair - gas

Cecair - pepejal

Gas-pepejal

Jika penukar haba dalam hubungan secara langsung, ia juga boleh dibahagikan kepada "tak boleh campur cecair-cecair" untuk merujuk kepada cecair yang tidak bercampur bersama-sama, seperti minyak dan air tak boleh campur.

06 haba konfigurasi aliran penukar

Konfigurasi aliran cecair panas dan sejuk dalam penukar haba adalah satu lagi cara utama mengklasifikasikan mereka. Tiga kategori utama berdasarkan susunan aliran adalah aliran selari, berlawanan dan aliran silang.

aliran selari - Dalam penukar haba aliran selari, cecair panas dan sejuk mengalir dari akhir yang sama ke dalam penukar haba dan aliran selari antara satu sama lain.

Berlawanan - Dalam penukar haba berlawanan, cecair panas dan sejuk masukkan penukar haba dari arah bertentangan dan ke arah satu sama lain.

aliran Cross - Dalam penukar haba aliran silang, cecair panas dan sejuk memasuki penukar haba di tempat-tempat yang berbeza, dan apabila mereka mengalir melalui penukar haba, mereka menyeberang antara satu sama lain, biasanya pada sudut tepat.

Adalah penting untuk ingat bahawa penyelenggaraan dan penyelenggaraan penukar haba, penyelenggaraan dan pembaikan akan berbeza-beza bergantung kepada jenis tertentu penukar haba dalam soalan dan reka bentuk dan struktur, dan bahawa mengekalkan penukar haba adalah penting untuk mencapai prestasi optimum.

Haba Guangzhou Jiema Pertukaran peralatan Sdn BhdTelefon: +86-20-82249117