Berita

Rumah > Berita > Kandungan
Pertukaran Air Panas Haba Jangka Panjang
Jul 01, 2017

Selepas penggunaan jangka panjang Air Heat Exchangerperformance akan dikurangkan, mengakibatkan keseluruhan mesin penyejukan dan kapasiti pemanasan dari berbagai derajat penurunan. Status penyelidikan pelemahan prestasi jangka panjang penukar haba penghawa dingin di rumah dan di luar negara dianalisis dari empat aspek: habuk, kotoran, operasi sekejap dan pencemaran mikrob. Ia menegaskan bahawa terdapat beberapa masalah dalam penyelidikan faktor-faktor ini. Kajian Kinerja Pemanas Jangka Panjang dan Aplikasinya.

Penghawa dingin bilik adalah peranti yang menyediakan udara yang dirawat ke ruang terkurung, termasuk sistem penyejukan dan pemanasan, dan peranti dehumidifying dan ventilasi. China adalah pengeluaran dan penggunaan produk penghawa dingin rumah, sebilangan besar produk penghawa dingin yang dihasilkan dan digunakan akan menggunakan banyak tenaga, jadi penghawa dingin mengekalkan ciri penjimatan tenaga jangka panjang untuk pengurangan pelepasan tenaga adalah sangat penting. Pusat Persijilan Kualiti China (CQC) pada Mei 2012 mengeluarkan "penghawa dingin jangka panjang penilaian penjimatan tenaga teknikal", penjimatan tenaga penjimatan tenaga jangka panjang untuk melakukan keperluan penilaian khusus, Amerika Syarikat pada bulan Julai tahun yang sama lulus kelayakan untuk kali pertama Ditemukan bahawa masa depan akan menjadi lebih dan lebih banyak produk penghawa dingin untuk mengambil bahagian dalam penilaian kecekapan tenaga jangka panjang di kalangan prestasi jangka panjang penyelidikan penukar haba penghawa dingin juga akan menjadi lebih dan lebih perhatian.

Faktor-faktor yang mempengaruhi prestasi jangka panjang penukar haba penghawa dingin termasuk debu, kakisan, operasi sekejap dan pencemaran mikrob. Oleh faktor-faktor ini, rintangan haba di sisi udara penukar haba akan meningkat, dan hidrofiliknya sirip akan berubah. Pencemaran habuk bermaksud bahawa habuk di udara akan mengalir melalui penukar haba dan disimpan di permukaan sirip. Apabila permukaan sirip mempunyai air pekat, zarah-zarah debu akan bergabung dengan kondensat untuk membentuk jisim kotoran; Sebagai sirip tembaga dan aluminium antara perbezaan potensi logam, apabila permukaan permukaan air kumbahan elektrolit, tembaga dan aluminium akan berlaku di antara kakisan elektrokimia dan pembentukan kotoran kakisan; Pencemaran mikrob adalah disebabkan oleh penukar panas sering dalam keadaan basah. Jalankan, permukaan sirip mudah dalam persekitaran yang gelap dan lembap untuk membiakkan kotoran mikroba. Di samping itu, Exchangeris Air Panas sering dalam operasi sekejap, termasuk kitaran suhu tinggi dan rendah dan kitaran kering dan basah, kitaran suhu tinggi dan rendah akan meningkatkan daya tahan hubungan antara sirip, dan kitaran basah dan kering yang berulang akan mengubah kehalusan sirip Dalam memandang prestasi jangka panjang penukar haba penghawa dingin, prestasi jangka panjang penukar haba dianalisis dari empat aspek: habuk, kakisan, operasi sekejap dan pencemaran mikrob. Masalah dalam kajian semasa ditunjukkan dan Penyelidikan mengenai Peningkatan Haba bagi Penyejuk Haba.

Kajian Eksperimen

Debu adalah faktor yang paling penting dan penting dalam prestasi jangka panjang penukar haba penghawa dingin. Prinsip pengendapan habuk pada penukar panas sangat rumit oleh ciri-ciri debu, struktur penukar panas dan kondisi operasi. Kajian eksperimental mengenai pencemaran habuk penukar panas, para penyelidik umumnya dari ciri-ciri zarah partikulat, kesan debu terhadap prestasi penukar panas, teknologi penyingkiran habuk untuk memulakan tiga aspek.

Zarah habuk

Pengering haba habuk sampingan udara sebenarnya adalah pemendapan zarah larutan padat di udara di permukaan penukar haba. Debu luaran adalah terutamanya jumlah bahan partikel yang digantung (TSP), saiz zarah kurang dari 100μm, dan zarah dengan saiz zarah kurang daripada 10μm juga dipanggil PM10. PM10 luar adalah sumber debu dan debu penting dalam penukar haba. PM10 dari habuk atmosfera adalah terutamanya dari enam sumber: habuk, pembakaran arang batu, pelepasan industri, pelepasan kenderaan motor, pembakaran biomas dan zarah sekunder. Debu dalaman sebagai tambahan kepada bahan zarahan, tetapi juga termasuk serat, seperti pakaian, bulu kertas dan hewan peliharaan dan sebagainya.

Debu pada satu tangan di sirip sirip dan penyejukan pada pemendapan fizikal, sebaliknya dalam keadaan yang sesuai akan ditangguhkan semula di udara. Saiz zarah debu yang dilekatkan pada penukar haba tiub berselang biasanya 5 hingga 100 μm. Untuk keperluan kualiti udara persekitaran kabin pesawat, kerana penggunaan penapis elektrostatik untuk mengurangkan kepekatan zarah habuk, pemendapan zarah habuk untuk ultra-halus hingga diameter 10μm. Ekskangerin Haba Udara yang sama berbeza, taburan saiz zarah habuk juga berbeza. Pengagihan saiz zarah habuk di permukaan penyejat di pejabat, hotel dan restoran ditentukan dengan menggunakan penganalisis microparticle. Keputusan menunjukkan bahawa saiz zarah rata-rata debu di permukaan penyejat dalam ketiga-tiga kes adalah 6.6μm, 20.9μm dan 9.8μm, Ini disebabkan oleh ketinggian pemasangan penukar haba tertutup yang berbeza, menjadikan aktiviti buatan yang disebabkan oleh kepekatan bahan zarahan yang digantung di pelbagai peringkat terdapat perbezaan, dan dengan itu pemendapan saiz zarah habuk juga berbeza.

reka bentuk eksperimen

Ia boleh memahami dengan cepat kesan habuk pada prestasi jangka panjang penghawa dingin dengan mensimulasikan operasi sebenar apabila habuk disembur pada permukaan angin penukar haba. Bagaimana untuk merekabentuk bangku ujian habuk dan bagaimana menetapkan ketumpatan debu dan kadar serbuk yang munasabah Kunci kepada kajian ini. Kajian eksperimen pada debu penukar panas termasuk keadaan kering dan keadaan kerja basah. Keadaan kering di bawah eksperimen habuk penukar haba biasanya ditubuhkan oleh bangku uji prestasi penukar haba yang sepadan untuk disiapkan.

Haba Guangzhou Jiema Pertukaran peralatan Sdn BhdTelefon: +86-20-82249117